ápr
04

Óriási károkat okozhat, ha az április 6-i Fővárosi Közgyűlés elfogadja a CET projektért felelős dr. Bagdy Gábor pénzügyi Főpolgármester-helyettes előterjesztését. Ezért a fejlesztő levélben fordul a Főpolgármesterhez.

                                

Levélben fordul Tarlós István Főpolgármesterhez a Duna-parti CET fejlesztője. Többek között azt kéri, hogy a szerdai döntéshozatal előtt dr. Bagdy Gábor pénzügyi Főpolgármester-helyettes "nem körültekintő, vélhetően jogszerűtlenségeket is tartalmazó" előterjesztése alapos vizsgálaton essen át, mielőtt jóvátehetetlen károkat okoz az Önkormányzatnak, számos magyar vállalkozásnak és elsősorban magának a városnak.

A Bagdy úr által a múlt héten beterjesztett, majd nemzetközi szakértők felháborodása nyomán is visszavont bánatpénz "csak" a CET bérbeadását lehetetlenítette volna el. A mostani helyzet sokkal súlyosabb ennél." – véli a beruházó. "Ez az előterjesztés azon túl, hogy jogilag számos helyen vitatható, veszélybe sodorhatja a projekt minden szereplőjét, hátrányos az Önkormányzatnak, és tragikus lehet a kivitelezésben résztvevő becsületes magyar vállalkozásoknak. Ezt megengedhetetlennek tartjuk, ezért nincs más választás, mint nyílt levélben kérni a Főpolgármester úr segítségét.”

A levél többek közt arra hivatkozik, hogy az előterjesztésben szereplő több mint egy milliárd forintos teljesítési bankgarancia lehívása Bagdy által indokolatlanul és jogellenesen, a Fővárosi Közgyűlés megkerülésével történt. Ezt – az Önkormányzat törvényessége felett őrködő – Budapest Főváros Kormányhivatala is megállapította. A jogellenes lehívást követően a generálkivitelező, egyik alvállalkozója és a fejlesztő a Fővárosi Bíróságon keresetet nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat ellen, amely jelenleg is folyamatban van.

Ezen kívül megtévesztő lehet az is, hogy az előterjesztés a Főváros anyagi kárait hivatott enyhíteni, holott az Önkormányzatnak semmilyen anyagi kára nem keletkezhetett. A Főpolgármester-helyettes ismét alaptalanul „kiált farkast” múlt heti közleményében, amelyben azt hangoztatja, hogy „kétséges, hogy a fejlesztő elvárható időn belül, saját költségén képes befejezni a projektet”, hiszen a projekt sikeres lezárásához szükséges pénzügyi fedezet teljes körűen rendelkezésre áll a számláján, amelyet bármikor hitelt érdemlően tud igazolni. A kivitelezési munkák is gyakorlatilag befejeződtek, jelenleg a műszaki átadás-átvétel, a hibák javítása és a szakhatósági bejárások folynak a használatbavételi engedély mielőbbi megszerzése érdekében. A szolgáltatási szerződés vizsgálatát pedig épp a beruházó kezdeményezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, hogy a további vitáknak elejét vegye.

„Nem tudjuk, mi lehet a probléma, csak sejthetjük, hogy személyes érdekek húzódhatnak a támadássorozat mögött.” - véli a fejlesztő. Beszédes, hogy a FIMŰV vezérigazgatója az a Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal, aki mint a Középületépítő/Európai Építő egyik meghatározó tulajdonosa és cégvezetője a fejlesztővel közösen pályázott a CET projekt megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázaton. A pályázaton részt vevő Európai Építőt a Közbeszerzési Törvény előírásainak megfelelően - az Önkormányzat jóváhagyásával - le kellett cserélni, mivel időközben jogerősen felszámolásra került. Mivel a cég felszámolását a helyébe lépett generálkivitelező WHB cégcsoport is kezdeményezte, ezért jogosan feltételezhető, hogy a FIMŰV vezetésének jelenlegi hozzáállását és lépéseit személyes okok is motiválják.

„Az elmúlt hónapok történései arra utalnak, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a FIMŰV nem érdekelt a projekt mielőbbi lezárásában és a CET sikeres megnyitásában. A levélben a fejlesztő arra kéri a Főpolgármestert, hogy segítsen ennek megcáfolásában, járjon közbe a jogszerűség és a felek közti partneri viszony helyreállításában, és vizsgálja meg, hogy húzódhatnak-e személyes érdekek a konfliktusok mögött.” - áll a fejlesztő levelében.


Megosztás: 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add az RSS olvasódhoz Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://cet.blog.hu/api/trackback/id/tr172799275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

Címkék: tarlós istván fővárosi közgyűlés fővárosi bíróság fiműv zrt. dr bagdy gábor

CET


A CET minden, ami Budapestben nagyszerű. Építészet, gasztronómia, kultúra, design, művészet, régi és új, nosztalgia és innováció egyben.

Fotók

CET Budapest

Feedek

Licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása