már
21

A Duna-parti CET bérleményei iránt érdeklődőket bánatpénz megfizetésére akarja kényszeríteni a Fővárosi Önkormányzat. A tervezett lépés több nemzetközi ingatlanszakértő szerint is piacidegen és "kifejezetten hátrányos", alkalmazásával a Fővárosi Önkormányzat tovább nehezíti saját tulajdonú épületének hasznosítását, ezzel hátráltatva a projekt sikerét.


A Fővárosi Önkormányzat gyakorlatilag öngólt lő magának, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadja a "technikai jellegűnek" mondott, az üzlethelyiségek bérbeadását módosító szabályokat. A módosítás fő eleme, hogy a Főváros tovább bonyolítja az egyébként is igen nehézkes kétfordulós pályázati rendszert azzal, hogy előre nagy összegű – három havi bérleti díj plusz áfának megfelelő – bánatpénzt kér a helyiségekre pályázóktól. A bánatpénz – amelyet a gyakorlattól eltérő alkalmazása miatt akár “bálnapénznek” is nevezhetünk – bevezetése feltehetően Baross Pál önkormányzati ingatlanszakértőtől származik, aki az Allee bevásárlóközpont megvalósításában is részt vett. Több más szakértő szerint viszont a bánatpénz bevezetése "rendkívül nagy nehézségeket" fog okozni a Főváros saját tulajdonában lévő létesítmény hasznosításában.

"A jelenlegi gazdasági helyzetben kifejezetten hátrányosnak, a bérbeadási tevékenységet gátló eszköznek tekintjük a bánatpénz bevezetését, tekintettel arra, hogy a jelen időszakban a budapesti piacon terjeszkedő cégek a korábbi időszakokra jellemző feltételeknél csak kedvezőbb feltételeken hajlandóak terjeszkedni, új üzlethelyiséget nyitni." – állítja Szabó Viktória a Cushman&Wakefield kiskereskedelmi részlegének vezetője.

"A CET projekt koncepcióját is figyelembe véve fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy mivel a bérlői összetétel elsősorban nem a nagyobb, nemzetközi divatláncolatok képviselőire koncentrál, a tipikusan keresett bérlők esetében – ha lehet – még nagyobb problémát látunk a további érdeklődések kapcsán, mivel az általunk keresett profilok sok esetben árérzékenyebb cégeket is jelentenek." – mondja az ingatlan bérbeadásával megbízott nemzetközi cég szakértője.

A projekt fejlesztője, a Porto Investment Hungary Kft. fontosnak tartja felhívni a Fővárosi Közgyűlés figyelmét, hogy a bánatpénz bevezetése az Önkormányzat érdekeire nézve káros következményekkel járhat, ezért hétfőn levélben fordul az előterjesztést jegyző Pénzügyi Főpolgármester-helyetteshez, dr Bagdy Gáborhoz, hogy a javaslatot vonják vissza, vagy vegyék le napirendről és egy újabb szakmai normakontroll keretében az érintett felek részvételével vizsgálják felül a módosításokat a döntés előtt.


Megosztás: 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add az RSS olvasódhoz Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://cet.blog.hu/api/trackback/id/tr1002758683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

Címkék: fővárosi önkormányzat fővárosi közgyűlés bérlemény cushman&wakefield dr bagdy gábor bánatpénz

CET


A CET minden, ami Budapestben nagyszerű. Építészet, gasztronómia, kultúra, design, művészet, régi és új, nosztalgia és innováció egyben.

Fotók

CET Budapest

Feedek

Licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása