feb
04

A Duna-parton, a Közraktárak közé ékelődve épülő nagy üvegbálna építésének minden budapesti szemtanúja volt, mégis sokakban merül fel a kérdés: mi lesz valójában a CET? Milyen szerepet tölt be Budapest kulturális vérkeringésében? Mitől lesz egyedi? Hogyan tudja magában foglalni mindazt, ami nagyszerű ebben a városban? Kőrösi Orsolya, a CET kulturális igazgatója az Origónak részletesen beszámolt a létesítmény küldetéséről, kulturális missziójáról és a jövőbeni célok megvalósításáról és arról, milyen értelemben kíván "hiánypótló" épülete lenni a CET Budapestnek:

A világban jártamban-keltemben mindig is megnéztem az ilyen típusú, a régit és az újat ötvöző kulturális intézményeket. Számomra ezek a 21. század meghatározó kulturális terei, és a CET is ilyen szeretne lenni. Az egyik kézenfekvő és ismert példa a londoni Covent Garden, a másik a Magyarországon talán kevésbé ismert müncheni Muffathalle. Utóbbinak közös vonása a CET-tel, hogy az is a város tulajdonában áll, ahogy a CET épületegyüttese is. A legfontosabb megválaszolandó kérdés, hogy a CET hogyan értelmezi a kultúrát. Azt gondolom, hogy ma elsősorban az élmény fogalma s ezen belül a szórakozni vágyás, az örömszerzés, a kikapcsolódás határozza meg a kulturális fogyasztást. Számunkra ez határozza meg a CET kultúrafelfogását is. Azt akarjuk, hogy a városlakók, a fogyasztók kreativitására is épülő közösségi élményhely legyen. Olyan legyen a CET, mint egy nagyváros forgalmas sétálóutcája, ahol egymást érik az éttermek, a kávéházak, az utcai mutatványosok, az élő szobrok, az utcazenészek. Ahol jelen van a köztéri művészet, és az utcaképhez tartoznak a galériák, a designboltok, és ezen a sétálóutcán még egy nagy koncertterem is található, ahová betérhetünk egy jó színházi estére vagy egy koncertre.

 

Nagyon szeretem Budapestet, de valljuk meg, sokkal több olyan tér, sokkal több olyan hely kellene a városunkban, ahol jó értelemben időzni lehet. Érdemes megnézni például, hogy szilveszterkor, ami az egyik fontos turistaszezon, toporgó, tétova turistákat lehet látni az Andrássy úton. De nem is elsősorban a turistákról van szó. Nagyon fontos, hogy a városlakók a CET miatt úgy érezzék, hogy jobb itt élni ebben a városban. Hogy ha szombat délután felteszik a kérdést, hogy "mit csináljunk?", akkor a válasz lehessen az, hogy eljönnek a CET-be és az azt körülvevő városrészbe. Mert azt sem szabad elfelejtenünk, hogy hol van a CET. Én is itt lakom Ferencvárosban a családommal, ami egy teljesen tudatos választás eredménye volt, mert az Andrássy út és környéke mellett ez a legerősebb kulturális arculattal rendelkező kerület.

A teljes interjút itt olvashatjátok!


Megosztás: 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add az RSS olvasódhoz Add a Google Reader-hez

A bejegyzés trackback címe:

https://cet.blog.hu/api/trackback/id/tr702703579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

Címkék: budapest interjú kultúra program innováció művészet építészet cet változatosság szórakoztatás kőrösi orsolya kulturális intézmény magaskultúra

CET


A CET minden, ami Budapestben nagyszerű. Építészet, gasztronómia, kultúra, design, művészet, régi és új, nosztalgia és innováció egyben.

Fotók

CET Budapest

Feedek

Licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása